Professioneel bewindvoerder kan financieel misbruik voorkomen

Foto lancering campagne tegengaan financieel misbruik ouderen. Foto René Verleg

EEN VOORBEELD VAN FINANCIEEL MISBRUIK

Financieel misbruik komt jaarlijks tienduizenden keren voor aldus NOS nieuws.
Lees hier het verhaal van mevrouw W. dat slachtoffer werd doordat ze teveel op haar huishoudelijke hulp vertrouwde.
Er is steeds meer aandacht voor financieel misbruik. Eind 2016 is staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) een campagne gestart om financieel misbruik bij ouderen tegen te gaan. Lees en kijk hier meer over de campagne.

FINANCIEEL MISBRUIK VAN OUDEREN

Financieel misbruik van ouderen is iets verschrikkelijks; hulpbehoevende ouderen die in hun vertrouwen en goedgelovigheid worden geschaad.
Verdriet, angst, nachtmerries bezorgen de ouderen alles behalve een zorgeloze oude dag.
Financieel misbruik ligt op de loer wanneer iemand in de omgeving van de oudere zich op een informele manier met de financiën bezighoudt. Denk aan boodschappen voor zichzelf doen met de pinpas van de oudere, daarmee pinnen of geld uit de portemonnee halen.

ONDER BEWIND

Wanneer de oudere, bijvoorbeeld vanwege dementie, niet meer in staat om voor zijn of haar eigen financiën te zorgen, kan een bewindvoerder worden aangesteld.
Een bewindvoerder heeft als taak het geld en de goederen van de betrokkene (hier de oudere) goed te beheren.
Wanneer de bewindvoerder iemand uit de familie is, bestaat ook de kans op financieel misbruik.
Er kan druk worden uitgeoefend op de oudere om zijn of haar testament te laten aanpassen. De oudere kan financieel beperkt gehouden worden door
weinig budget beschikbaar te stellen voor boodschappen en kleding. Zo blijft er meer geld over voor de misbruiker, bijvoorbeeld als erfenis.

PROFESSIONEEL BEWINDVOERDER

Het inschakelen van een professioneel bewindvoerder voorkomt deze belangenverstrengeling: deze heeft immers geen relatie met de oudere
en zijn/haar vermogen (erfenis). Een professioneel bewindvoerder is onafhankelijk en wordt gecontroleerd door de accountant,
rechtbank en branchevereniging. Op deze manier wordt een meervoudige controle uitgeoefend op het correct beheren van de financiën.

Denk goed na aan wie u uw financiële huishouding uit handen geeft! Wij van het Bewindsloket nemen als professioneel bewindvoerder
de financiën over van ouderen die niet meer in staat zijn hun financiën zelfstandig te voeren. Wij zijn hierin een onafhankelijke en deskundige partij.
Dit geeft voor de oudere rust, ontlast de omgeving in mantelzorg en voorkomt dat familiebanden niet onder druk komen te staan.

meer bewindgeldproblemen