Bijna een kwart Nederland betaalt soms rekening niet op tijd

geldproblemenRekeningen betalen

Blijft er bij u wel eens een rekening liggen? Dan bent u zeker niet de enige. Uit onderzoek blijkt dat bijna 3 miljoen consumenten soms een rekening te laat of helemaal niet betalen. Dit gebeurt omdat ze op dat moment geen geld hebben om de rekening te betalen. Of omdat het onduidelijk is waarom of waarvoor de rekening betaald moet worden (Bron: Markeffect in opdracht van Lindorff via CreditExpo).

Geldproblemen

Hebt u ook wel eens aan het einde van uw geld een stukje maand over? Of begrijpt u een rekening of andere financiële post ook niet altijd? Dat voelt niet prettig en kan ervoor zorgen dat u de grip op uw geldzaken verliest. Hierdoor kunnen geldproblemen ontstaan.
Ons dagelijks leven werkt hier ook aan mee. Het is steeds makkelijker om geld uit te geven. Denk aan online winkelen, bankieren via de mobiele telefoon en contactloos betalen met je pinpas. Dit maakt de kans steeds groter dat u sneller geld uitgeeft en u meer geld uitgeeft dan uw budget toelaat.

Uw Budget en uw Doel

Wat is een budget? Een budget is een overzicht van uw inkomsten en uw uitgaven. U kunt precies zien waar de schoen wringt.
Wat is uw budget? Uw budget of uw begroting is dé hoofdzaak om de grip op uw geldzaken terug te krijgen of te behouden. Weet wat uw inkomsten zijn en weet wat eruit gaat.
En vooral ook: DOEN. Doe minder uitgaven, zodat u in de groene cijfers blijft. Zo voorkomt u geldproblemen.
Het ‘doen’ wordt een stuk makkelijker als u weet wat u wil met uw geld: op vakantie, uit de schulden komen, een nieuwe televisie. Zo weet u waarvoor u het doet. Om echt aan de slag te gaan met uw geldzaken kunt u werken met het stappenplan van het Nibud: kijk hier voor ‘In 4 stappen grip op geld’.

Wat kunt u zelf doen

Valt er een rekening op de mat die u niet begrijpt? Bel de afzender op en vraag om uitleg. Houd pen en papier bij de hand en schrijf op wat aan u verteld wordt. Blijft het nog onduidelijk voor u? Vraag iemand uit uw familie, vrienden of kennissenkring. Iemand die u vertrouwd en die u daarover goede uitleg kan geven.
Hoe eerder u uw vraag stelt, hoe groter de kans dat het meteen opgelost kan worden.

Hulp bij uw budget

Komt u er dan nog niet uit of heeft u liever (professionele) hulp van iemand buiten uw netwerk, neemt dan contact met ons op. Het Bewindsloket kan u in eerste instantie kosteloos voorzien van een kort advies op zowel financieel als juridisch vlak. Indien professionele hulp noodzakelijk is, dan bieden wij naast bewindvoering ook budgetcoaching en budgetbeheer aan. Klik hier voor meer informatie.

Financieel misbruikHulp bij schulden